Защо е важно да се развива фината моторика при децата? Това е един изключително важен въпрос, на който всеки родител трябва да знае отговора.Без съмнение терминът „фина моторика” е споменаван и чуван много пъти от учителите в детската градина и училище както и от логопедите и психолозите.


Какво представлява всъщност фината моторика?


Това са фините двигателни умения, които всяко дете трябва да развива за да се справи правилно с малките мускули-тези на ръцете, китките и пръстите при различните действия и движения като обличане, хранене, държане на молив, връзване на обувки и др.Фината моторика изисква движенията да бъдат прецизни и да се спазва вярна зрително моторна координация като за целта детския мозък се координира между онова, което вижда и онова, което прави.


Фините двигателни умения за важни за писането, рисуване и различните игри, които изискват определена концентрация, памет и логическо мислене.


Родителите играят много важна роля в развитието на двигателните умения на детето и те трябва системно да го стимулират чрез подходящи начини.
Един от начините е правилния избор на игри и занимания с такава насоченост.


Какви игри са подходящи за развитието на фината моторика?


Различни материали са рисуване и ръчно творчество


Такива са всички видове бои, пластелини, моделини, глина и комплекти за оцветяване, лепене, рязане или изработване на рисунки с релефна повърхност.


Не бива да се пренебрегват и физическите упражнения


Двигателната активност също стимулира развитието на фината моторика, ето защо е важно да осигурявате на вашето дете възможност да прави подходящи упражнения. Такива са катеренето на спортна стена и висенето на халки.


Игри с образователна насоченост


Всички онези образователни игри, които стимулират ранното детско развитие помагат и за правилното функциониране на фината моторика. Такива игри са дървените образователни пъзели чрез които детето се научава да брои, да смята, запознава се с българската азбука, придобива умението да запомня бързо и лесно.
Предимството на тези игри е и това, че са изработени от естествен материал, който допринася за околната среда, по-издръжливи са и създават усещане за уют и топлина.Родителите трябва да знаят, че развитието на фината моторика е процес, който всъщност стартира от самото раждане на детето и изисква постоянство във всеки един етап като е съвкупност от подходящи фактори и методи. Благодарение на правилното протичане на този процес, детето получава онези основи, които на по-късен етап ще го превърнат в пълноценна и успешна личност.