Идеи за оригинални коледни писма

 

Коледа е един от най-светлите обичани и дълго чакани празници. Заедно с избора на точните подаръци, въпросът, който вълнува много родители е на какви идеи да се спрат когато става въпрос за оригинални коледни писма?
Написването на писмо до Дядо Коледа е вълнуващ момент за всяко дете и чрез него то подхранва своята чиста и искрена вяра в коледните чудеса. Повечето писма адресирани до белобрадия старец съдържат стандартни молби за мечтаните подаръци, които трудолюбивите джуджета ще измайсторят в своята далечна работилница.
Ако искате обаче да стимулирате детето си да развие своята креативност в това начинание, препоръчваме ви следните идеи:


1.Помогнете на му да оформи писмото под формата на картичка или рисунка на коледна и зимна тематика
След това, му съдействайте да напише текст като му диктувате буква по буква от него. По този начин вашият малчуган дори в процеса на творчество ще усъвършенства умението за изписване и разпознаване на научените букви. Забравете за клишираните фрази от рода на „Скъпи дядо Коледа….тази година искам…”. Започнете писмото с благодарствена част и пожелания. Така ще покажете на детето, че е важно да изказва благодарност, да демонстрира съпричастност и да дава нещо от себе си, преди да поиска да му бъде дадено”.
Пример: „Здравей, Дядо Коледа. Как си? Страшно много ти благодаря, че всяка година носиш усмивки и сбъднати мечти на хиляди деца по света и правиш празника ни толкова вълшебен. Без теб коледната магия нямаше да съществува. Пожелавам ти здраве, вдъхновение и щастие!...”2.Измислете оригинален, весел и непринуден поздравителен текст към целият коледен екип-елените, джуджетата и Снежанка.
Така ще покажете на детето, колко голямо значение има да се отдели специално време за всеки един от коледния екип защото всички, които допринасят за донасянето на подаръците са еднакво важни.
Пример:” Хей! Едно развълнувано дете изпраща сърдечни поздрави на Дядо Коледа и всички, които му помагат за да може подаръкът  да стигне до мен! Благодаря ви, че правите всяка моя Коледа толкова специална! Страхотни сте!”


3.Коледен стих  декорация или малък подарък прикрепен към писмото.

Още една интересна идея е към писмото да се добави кратък стих на коледна тематика. Дори бихте могли да се опитате заедно с детето ви да измислите авторско произведение от един или максимум два коплета. Друг вариант е да декорирате писмото така, че да изглежда като коледната картичка. За тази цел ще ви помогнат химикалки в сребрист и златист цвят, брокат, малки шишарки, елхови клонки, панделки или изрезки от дебел, вълнен плат с коледни мотиви-снежинки, ехли и др. Ако искате да направите писмото още по-оригинално и различно, може да добавите към него красива, коледна играчка, малко преспапие…а защо не и ръчно изпечени коледни сладки с аромат на канела и портокал?


И не забравяйте преди да изпратите писмото да напишете и точния адрес на Дядо Коледа. Знаете го, нали?