Есента е един от най-колоритните, вдъхновяващи и красиви сезони, който е изключително любим на малки и големи. Носи със себе си аромат на прясно изпечени домашни бисквити, канела и тикви и благодарение на него преоткриваме домашния уют.
Когато обаче имаме деца, есента може да се превърне в истинско предизвикателство, тъй като често заниманията у дома се изчерпват, а това може да отегчи нашите малчугани или да ги направи раздразнителни.
Предлагаме ви няколко интересни идеи за това как да разнообразите есенния им престой вкъщи докато се забавлявате заедно с тях:


Декориране
Ако децата ви са с изявени творчески способности или обичат украсите, декорирайте заедно дома си с есенни мотиви. Помогнете им да нарисуват тематични картини или да изработят интересни пана с апликации от сухи листа, шишарки, жълъди и др. Друга оригинална идея е да сложите по первазите на прозореца декоративни тикви, които да са боядисани в различни цветове, малко свещници и изкуствени ябълки. С наближаването на Хелоуин пък бихте могли да изработите заедно с детето си тематични маски и шапки.


Приготвяне на подходящи ястия
Събудете кулинарния интерес на вашето дете, като приготвите заедно ястия и сладкиши подходящи за сезона- печени тикви, тиквeн пай, крем карамел с тиква, ябълков десерт с орехи различни видове крем суми, медени сладки.


Четене на приказки
Четенето на приказки винаги ще бъде актуално, но има нещо наистина красиво и запомнящо се в това да подберете най-подходящите за сезона,, да се разположите с детето на креслото завити в меко и топло одеяло и от време на поглеждате през прозореца наслаждавайки се на есенния дъжд и листопад. Подходящи приказки за есента са-„Тримата братя и златната ябълка”, „Дядо вади ряпа”, „Червената шапчица”, „Златното момиче” и др.


Учене чрез игра

Ученето чрез игрови метод е един от най-успешният и лесно възприемащият се от децата, защото не ги поставя в определени рамки, стимулира въображението и логическото мислене и им дава възможност да разгърнат напълно своя интелектуален потенциал без да ги натоварва.
Най-подходящите играчки за тази цел са онези от естествени материали-дървените пъзели за учене на буквите и цифрите, дървените пъзели от типа на асоциации („Какво ядат животните и др.) и онези, които по лесен и достъпен начин помагат на детето да се научи да смята („Дървена образователна математика”.)