Много родители в определен период от ранното развитие на своя малчуган са се сблъсквали с дилемата- да му дадат ли възможност да учи чужд език или да изчакат? Истината е, че ранното изучаване на един или повече чужди езици е единствено и само в полза на детето и по този начин усвояването му ще бъде доста по-ефективно. Чуждият език дава много повече възможности за развитие и интелектуално обогатяване, които са необходими на детето за да се превърне в успешен и пълноценен възрастен.
Но предимствата за изучаването му, далеч не приключват до тук. Представяме ви основните от тях по-долу:


Обогатяване на речниковия запас и по-добро разбиране на родния език
Когато се усвоят правилно принципите на чуждия език това дава стимул на детето да изучава по-качествено и своя собствен.
По-широк и мащабен поглед върху света и опознаването на различни култури
Чуждият език обогатява не само умствено и интелектуално, но и културно. По този начин, детето развива интерес и към културата, изкуството и нравите на различните националности, което на по-късен етап го прави по-любознателно, информирано и ерудирано.


Увереност
Изграждането на цялостна и здравословна увереност на база на собствените ни способности е ключов фактор, за който ранното изучаване на чужди езици значително помага. Колкото повече знания придобива вашето дето, толкова по-уверено ще върви по своя път и ще има повече шансове за успехи, удовлетворение и реализация. Радостта от първите постижения в това обучение ще даде на амбицира детето да продължи с този процес.


Развиване на креативност и абстрактно мислене

Ранното изучаване на чужди езици дава допълнително развитие и тренировка на мозъчната дейност, стимулира се креативността, способността за абстрактно, логическо и аналитично мислене. Освен това се усилва способността за по-ефективно и бързо запомняне.


По-качествена концентрация
Концентрацията е ключова за правилното усвояване на нова информация. Дългосрочното фокусиране върху определен обект гарантира ускоряване на цялостния мисловен процес, подобряване на паметта и способността за практическо прилагане на наученото.
 
Добро произношение
Научно е доказано, че бебетата и децата, които растат в двуезична среда или учат паралелно родния си и чуждия език придобиват по-правилно произношение.


Другите основни и не по-малко важни фактори са активно, редовно и внимателно слушане, мотивация, за чието развитие имат основна роля родителите, възприемането на ученето не само като средство за образоване но и като иновативен и креативен начин за забавление и изграждане на дълбоки емоционална връзка с родителя. От особено значение са и видовете образователни игри, към които ще се насочите за да помогнете на вашето дете да направи първите си стъпки към научаването на чужд език. Препоръчваме ви  да изберете продукти, които съдържат в себе си и развлекателен елемент, направени са от естествен материал и се грижат за околната среда- такива са дървените образователни пъзели на TopKids  „Уча английската азбука „ и „Уча румънката азбука”.


Не забравяйте, че първите учители на вашето дете сте именно вие и от вас зависи дали ще съумеете да запалите в него искрата и стремежът към придобиване на нови знания и умения, които ще му помогнат да порасне като пълноценна, щастлива и образована личност.