В наши дни, пазарът предлага огромно разнообразие от детски играчки и понякога за родителите е истинско предизвикателство да направят точния избор. Не бива да забравяме, че на първо място играчката трябва да има истинска стойност да развитието на детето и да му въздейства по градивен и позитивен начин. Как да изберем безопасни играчки за нашия малчуган? Това е въпрос, който милиони родители си задават. Ето и няколко съвета как да се справите успешно с това начинание:


1. Изберете играчка, която отговаря на възрастта на вашето дете
Основната грешка на много родители е, че те често искат да дадат възможност на децата си да се развият с по-бързо темпо от необходимото като изпреварват определени етапи. По този начин те понякога избират играчки, които не са подходящи за възрастта на детето им и често то няма достатъчен интерес към тях. Винаги проверявайте етика на производителя и обръщайте внимание на информацията във връзка с възрастовия диапазон, който е посочен там.


2. Започнете да избирате играчки от естествени материали
Играчките от естествени материали имат редица предимства пред тези от пластмаса и други изкуствени материали. Такива например, са дървените играчки. Те носят повече позитивни емоции, грижат се за околната среда, стимулират въображението и логическото мислене и са много издръжливи. Не съдържат вредни вещества като химикали и оцветители и са напълно безвредни. Освен това създават усещане за топлина и уют.


3.  Защитете природата.
Много родители купуват прекалено много играчки на децата си в стремежа да им покажат своята обич и загриженост, но всъщност освен, че този подход не е правилен. Купувайки по-разумно количество играчки от естествени материали, вие всъщност ще дадете принос към грижата за природата и опазването на околната среда. При производството на дървени играчки, дървесината се добива законно и на мястото на отсечените дървена се засаждат нови. Отпадъчните материали при играчките от дърво се разграждат лесно и не замърсяват природата. Освен това по този начин ще научите децата си на чувство за мярка и качеството да ценят само онези играчки, които имат реална стойност за тях.


4.Изберете играчки, които сте издържат по-дълго
От ключово значение е животът на една играчка да се запази по-дълго. Това показва, че тя е изработена от качествени материали, които не се чупят и захабяват лесно и следователно безопасността при игра с тях е гарантирана. Инвестирайки в правилните играчки, вие инвестирате дългосрочно в успешното развитие на детето.


5. Четене какво пише на етикета
От особено значение е какво е написано на етикетите, защото това ще ви даде нужната информация за дадения продукт, неговото приложение и за каква възрастова група е подходящ и така прецените дали искате наистина да го закупите или не.
 
6. Ограничете шумните, лъскавите и прекалено светещи играчки
Предвид популярността на големите брандове и промотирането на атрактивни играчки според наложената мода, често е трудно родителят да не се изкуши да се спре именно на такива. Но те трябва да бъдат разумно ограничавани и да не се водещи при игра, защото са вредни за слуха и зрението на детето.