Всяко дете се ражда природно интелигентно с желание да опознава света около него. Огромна роля за неговото развитие обаче играят и генетичните му заложби и средата, в която живее. Ето защо някои неща го интересуват повече, други не чак толкова. И макар, че съвременните малчугани често посягат към електронните устройства заради масовото им използване и възхода на дигиталната ера, е от изключителна важност родителите да насърчават детето да намери своето хоби.
Защо това е толкова важно? Посредством хобита, децата развиват увереност и други личностни качества, които ще им помогнат да се превърнат в пълноценни и щастливи възрастни, а някои хобита остават страст за цял живот.Хобитата имат и още няколко основни предимства:


-Насърчават четенето и водят до научаване на нови неща. Когато се развива у детето желанието на знания, то израства и емоционално и интелектуално и на по-късен етап вече има явен стремеж да продължава да се    образова.
-Детето започва да си поставя определени цели и развива постоянство
-Възможност за професионално развитие и определяне на собствен професионален път, който ще носи радост и удовлетворение.
Ако все още се затруднявате към кое хоби да насочите вниманието на детето си, предлагаме ви няколко оригинални идеи:Колекциониране на марки

Това интересно хоби не е чак толкова популярно сред съвременните малчугани, но е добър начин за развитието на паметта и асоциативното мислене. В зависимост от типа марки, които детето събира, то би могло да обогати своите знания в различни области-изкуство, история, география, музика и др. Децата ще се научат успешно да правят асоциация на определени цветове или символи с различни елементи.Пеене или свирене на музикален инструмент
Ако детето проявява от ранна възраст музикален талант и любов към музиката, е много важно да обърнете внимание на време и да го насочите или към пеене или към свирене на някой музикален инструмент. Бъдете наблюдателни и сами ще разберете кое от двете повече го интересува. В някои случаи децата проявяват по повече от един талант, ето защо е възможно да иска да се занимава и с двете неща. Тук от особено значение е да се обърнете за съдействие към подходящ преподавател по музика за да може детето да постави основите на своите знания.
Музиката успокоява и действа вдъхновяващо като редуцира потенциалната агресия, тъга или напрежение. Свиренето на музикален инструмент развива у детето отдаденост към определена цел и концентрация.Рисуване
Това хоби е чудесно за развитието на творческите способности и въображението и помага за свободното изразяване. Хубаво е родителите да насърчават детето да усъвършенства художествените си умения с времето, ако забележат явен талант у него и да му дадат възможност да им показва своите рисунки и да им разказва за тях.


Градинарство
Това е един от хобитата, които със сигурност ще накарат вашето дете да остави на страна електронните устройства, ще стимулира стремежа му към това да се труди и да обича природата и ще развие в него качества като постоянство, целеустременост и справяне с определени предизвикателства.Готварство
Едно чудесно хоби, което съчетава в себе си няколко елемента-креативност, упоритост, старание, умение за колективна работа. Помагайки на вашето дете на приготви своите първи ястия и десерти (супи, салати, торти, палачинки и др.), вие ще стимулирате неговото трудолюбие, креативен подход и потребност от това да приема съвети и да върши определена дейност колективно но да има възможност да разгърне своя индивидуален потенциал.