От най-ранна детска възраст образователните играчки помагат за етапите на развитие при децата. Те са предназначени да стимулират тяхното логическо мислене, да развият интелектуалните, практическите и творчески способности, въображение, памет и фина моторика.

Всеки родител иска най-доброто за децата се и се стреми да им осигури всичко необходимо.


Образователните играчки притежават редица предимства. Ето кои са основните от тях:


Помагат за повишаване на IQ и превръщат ученето в забавно изживяване


Основната функция на обикновените играчки е да доставят забавление и удоволствие. Образователните играчки също могат да бъдат забавни и визуално атрактивно, но също така допринасят успешно за ученето чрез игра. По този начин децата могат да се насладят на играта пълноценно докато усвояват ценни знания и умения, които ще им служат в дългосрочен план.


Помагат за развитието на сетивата и двигателните умения


Децата развиват двигателни умения чрез редовна игра и образователните играчки подпомагат процеса. Те са специално предназначени да подобрят двигателните умения и да помогнат на координацията око-ръка. Най-разпространената образователна играчка, използвана за подпомагане на развитието на сетивата и двигателните умения, са блокчетата и  дървените пъзели. Образователните пъзели са чудесен начин малчуганите да усвоят основни  умения като памет, концентрация и логическо мислене.


Подобряват уменията  за решаване на проблеми


Едно от основните предимства на образователните играчки е способността да предизвикват  детето да разсъждава. Те могат да използват играчки-пъзели, за се научат да правят логически взаимовръзки чрез проба и грешка. Докато практикуват този метод умовете им се развиват успешно и с времето придобиват способността да решават различни казуси на базата на логиката.
 

Насърчават творчеството


Тъй като технологиите и времето пред екрана завладяват по-традиционните форми на игра, се наблюдава значителен спад на развитието на въображението и креативността. Целта на образователните играчки е да намали възможно най-много тази тенденция като се насърчава мисленето извън „кутията” и наложения шаблон от дигиталните устройства и се стимулира креативността


Повишават концентрация


Децата имат ограничен диапазон на концентрация, лесно губят интерес или се откъсват от предмети и ситуации, които не привличат достатъчно вниманието им. Образователните играчки превръщат привидно скучните и монотонни занимания свързани  с учене на букви и цифри в приятно и увлекателно занимание като насърчават интереса на децата към ученето и им помагат да развият нови умения, докато играят.


Напредък в емоционалното и социално развитие


Едно предимство на образователните играчки, което често се пренебрегва, е напредъкът в емоционалното и социално развитие. Образователните играчки често позволяват на децата физически контакт и игри в група-нещо, което технологията не може да осигури. Също така осигуряват емоционална близост  с родителите, когато им помагат в игрите и възможност за допълнително сплотяване на цялото семейство. Докато играят, децата могат да срещнат социални емоции като радост, учудване и тъга и да разберат как да реагират в определени ситуации. Образователните играчки често включват споделяне, обсъждане и развитие на лидерски умения- всички важни компоненти за социалното развитие.


Избирайки образователните играчки за своето дете, всеки родител допринася за превръщането на своето дете в успешен и пълноценен възрастен.