„Как да изразя любовта си към детето?”


   Родителите искат да научат как още по-добре да изразяват и доказват своята любов и подкрепа към децата си. Това включва разбиране, приемане, слушане, обичане, показване на ангажираност към техните желания и интереси.
   Случвало ли Ви се е да си мислите за разни неща толкова много, че да изгубите представа, че тези мисли са само във Вашата глава и да решите, че са Ви изписани на челото … и е най-естественото нещо всички да ги виждат . Почти няма човек, на който да не се е случвало това. Много често става така и с нашата любов, която изпълва цялото ни същество щом стане дума за най-милите ни – нашите деца. „Чувстваме я, тя е в нас, ама как? Не я ли виждате???” Ако трябва да бъдем честни със себе си, най-вероятно дори забравяме думичките „Обичам те”. Но дори и да не ги забравяме, а напротив да ги повтаряме всеки ден дали това е достатъчно? Питаме се „Дали можем да покажем и по друг начин нашата обич и подкрепа към детето?”, „ Дали му купувам достатъчно играчки?”, „А дали не му забранявам твърде много неща?”,  „Май трябва да му купувам повече сладолед…?”, „Аз правя толкова неща за това дете, а то като че ли пак е недоволно….”. И така можем да продължим до безкрай, но предпочитаме да разгледаме, всъщност  кои наши действия означават „Обичам те” на детския език.


1.    Активно слушане и разбиране.

Като родители всички ние можем да преценим кога детето има нужда от разговор, който е наистина важен за него от това дали има нужда от нещо дребно като химикал, вода, носна кърпичка или просто да се поглези.
Отделете си време, за да изслушате Вашето дете. Това, което иска да ви каже, за него е най-важно точно в този момент. Именно за това отделете време – спрете с домакинската работа, заглушете телевизора, приключете разговора по телефона, нека детето  почувства, че Вие сте изцяло на негово разположение и в готовност да чуете неговите нужди. Не го прекъсвайте, следете очите му и всички преживявания през които преминава то.
За тийнейджърите нуждата за разговор може да бъде прикрита зад нетипично мълчание. Ако детето Ви по принцип е разговорливо, споделя, разказва за случките от деня си, но изведнъж се умърлуши и не говори, то тогава Вие поискайте разговор и пак приложете активното слушане.


2.    Емоционална подкрепа.

Покажете разбиране към чувствата и мислите на детето. Не е нужно да правите заключения, коментари или критики. Може да задавате уточняващи въпроси. Бъдете емоционално подкрепящи – изразете гордост и радост от постиженията му или  готовност от подкрепа в трудните моменти на Вашето дете.


3.    Физическа близост.

Гушнете го – прегръдката винаги сближава, погалете го или му подарете целувка по челото. Така, освен че показвате подкрепа, Вие учите детето на нежност. Хванете го за ръце, докато Ви говори – което казва без думи „довери ми се”.


4.    Откритост.

Важно е детето да разбира, че го приемате безрезервно, такова, каквото е. Бъдете отворени за неговите интереси и желания, дори и да не сте съгласни с тях. Детето има нужда да намери своята индивидуалност и да се развива в съответствие с нея.


5.    Качество на взаимоотношенията.


Бъдете на 100% ангажирани и отдадени на заниманията с детето. Участвайте в игрите на детето с интерес като му покажете, че сте там за него. Това ще вдъхне увереност у детето, че то е важна част от вашия живот. А децата са най-щастливи, когато цялото семейство се забавлява заедно.


6.    Точни и ясни правила.

Поставяне на граници. Много е важно в дома, в семейството да има утвърдени правила, които да са ясно формулирани (простичко обяснени), да са разбираеми и приложими за всички членове в семейството. Все пак къде няма правила?! Може би се чудите какво общо имат тук правилата с умението да показваме любов. Имат много общо. Това е така, защото на практика любовта дава сигурност, точно както правят и точните и ясни правила.
ЛЮБОВ →СИГУРНОСТ←ПРАВИЛА / ГРАНИЦИ


Замислете се, ако на пътя няма правила за всички участници в движението ще настане хаос, няма да чувстваме  сигурност за нашата безопасност. Това е много наболяла тема, в основата на която стои именно нашето отношение към правилата и нуждата от тяхното спазване.


   Помнете, че изразяването на любов и подкрепа към децата трябва да бъде безусловно в здравословни граници и според индивидуалните и уникални характеристики на тяхната личност. Ако успете да изградите Вашето родителство върху основите на любовта, то Вие със сигурност ще сте дали най-доброто от себе си за Вашите деца.


Още теми за успешни родители може да гледате на нашият YouTube канал https://www.youtube.com/channel/UCKEBXmbKeMQdC0y4gldyGeg .