Ежедневно родителите се сблъскват с различни предизвикателства що се отнася до възпитанието на децата и истината е, че няма универсална формула, по която да възпитате вашият малчуган. Но за това пък има правилно насоки и подходи, които е желателно да бъдат спазвани. Не забравяйте, че именно вие сте пример за подражание. Началния етап в развитието на децата започва още когато те са новородени и първите седем години са най-важни и основополагащи. Защо това е така?


Това е периодът, в който се изграждат всички основни навици, стартира опознаването на заобикалящия го свят, развива се въображението, паметта, фината моторика, творческите процеси, аналитичното и логическо мислене и създаването на стабилна емоционална връзка с родителя.
Най-важното, с което родителите трябва да са наясно е, как всъщност протича ефективното възпитание на детето през тези седем години и да следва няколко основни принципа.


Давайте достатъчно време и внимание на детето
Още като новородено, то иска да бъде обичано и да му се обръща достатъчно внимание. Този процес е съвсем естествен и продължава и след 7 годишна възраст. Винаги намирайте време да играете с детето си на различни колективни, интересни и разнообразни игри, интересувайте се от това, което го вълнува, търпеливо отговаряйте на въпросите си и го изслушвайте. По тази начин ще изградите стабилна връзка между вас, то ще ви има нужното доверие и ще се чувства обичано и подкрепяно.


Намерете златната среда
Научете се да балансирате желанието си да му осигурите всичко, което пожелае и се постарайте да не допускате да се налага по начин, който подронва вашият авторитет. Родителската обич е безгранична, но ако през първите седем години не се изгради у детето нужната дисциплина и чувство за мярка, рискувате то да стане разглезено на по-късен етап и дори да започне да ви манипулира за да получава исканите неща винаги и на всяка цена.


Давайте му добър личен пример
Ако искате да имате грижовно, съвестно, уравновесено и позитивно дете, вие самите трябва да му дадете такъв пример. През първите седем години децата изцяло копират онова, което чуят и видят и най-важна е семейната среда, в която растат. Постарайте се тя да бъде винаги спокойна и изпълнена с обич и разбирателство, научете го да се грижи за животните и растенията, да се държи еднакво добре с хората около себе си, да проявява разбиране и съпричастност и да демонстрира възпитано поведение и добри маниери където и да се намира.Стимулирайте развитието му по подходящ начин

Един от основните елементи на правилното детско развитие до 7 годишна възраст е стимулирането му с определени средства и подходи. Това е възрастта, в която ученето посредством игра е най-препоръчително и ефективно, защото докато се забавлява детето усвоява много знания и умения, които ще му бъдат полезни и на по-късен  етап. Този процес протича най-гладко посредством различни видове играчки предимно от естествени материали като дърво. Тяхното разнообразие е голямо-отличен избор са дървените пъзели с различна насоченост. Продуктите на TopKids разполагат с богат асортимент от този тип игри, като сред основните са дървените пъзелите за изучаване на българската азбука,  играта „Памет”, пъзелите за изучаване на цифрите и играта „Геометрик”.


Пътят към успешното отглеждане на вашият малчуган определено няма да е лесен, но прилагайки всички изброени насоки, вие ще имате реален шанс да му помогнете в първите стъпки към изграждането на една уверена и пълноценна личност.