Първите три години са основополагащи за развитието на всяко дете, тъй като това е периодът, в който то придобива основните умения и навици и опознава света около себе си ставайки пълноценна част от него. Изключително важно е да играе с играчки, които имат стойност и притежават следните характеристики:

-благодарение на тях, детето задържа вниманието си дълго и ефективно.
-развиват успешно въображението, логическото мислене, творческия подход, общата фина моторика, пространственото възприятие.


Ето и кои са основните типове играчки, които гарантирано ще осигурят на ваше детето горе изброените предимства.

- Конструктори „лего”
Конструкторите са подходящи за деца над три годишна възраст и успешно стимулират координацията между двете ръце, въображението и пространственото мислене. С тяхна помощ, детето ще  придобие и умения за изпълнение задачи с по-висока степен на сложност по креативен и интересен начин. В началото ще започне да реди  лего кубчетата по-най простия-начин едно върху друго и с времето ще се научи да създава различни констукции-къщички, замъци и др.

- Низанки
Тези игри са много подходящи за деца, които по-трудно се концентрират и с помощта на тях то ще придобие повече търпение, последователност и аналитичност. Освен това без значение от техния вид-цветни и с апликация или по-семпли,  те ще дадат възможност на малчугана да упражнява ефективно и координацията между очите и ръцете.

- Тихи играчки
Ясно е, че на пазара е пълно с актуални и модерни играчки вдъхновени от различни книги и анимационни филми, които светят, движат се и издават различни звуци или са с вградени мелодии и записващи се устройва. Детските лаптопи и таблети също са сред тях. Но истината е, че те не са подходящи за ежедневна игра, тъй като прекалено много превъзбуждат децата и повишават активността им до нива, които често са ненужни и оттам следва нервност, раздразнителност и трудно заспиване. За предпочитане са онези играчки, които са тихи и дават нужното спокойствие и комфорт при игра.

- Играчки стимулиращи творческия подход и въображението
Развитието на творческия подход, вдъхновение и въображение при децата е от изключително значение, тъй като по този начин те ще придобият умения да се справят с определени ситуации отвъд стандартния начин, да намират алтернативни решения на проблемите, да реализират своите идеи успешно и да бъдат достатъчно креативни.
Сред най-популярните творчески играчки са тези за оцветяване с различни бои, комплектите за рисуване, пластелините, моделините, глината, различните видове мозайки (магнитни дървени и др) и кинетичния пясък.

- Играчки  изискващи сортиране
Те помагат за успешното развитие на логическото мислене и умението да се правят логически асоциации. Такива играчки са всички онези, които включват в себе си сортиране по определени признаци- цвят, форма, големина.

- Дървени образователни пъзели
Образователните дървени пъзели са отличен начин детето да развие повече от няколко умения-логически подход и аналитично мислене, креативност, въображение, развитие на паметта. Ученето посредством игра е идеалната възможност за придобиване на нови знания и умения по приятен и запомнящ се начин. Освен това, дървото е сред предпочитаните материали що се отнася до детски играчки заради неговата здравина, грижа за околната среда, практичност и усещане за уют и комфорт.