Всяка година, с наближаването на коледните празници, всеки един родител започва да си задава един от най-важните въпроси свързани с този период, а именно- какви подаръци да избере за детето си? Предвид фактът, че разнообразието от играчки, които се предлагат на е голямо, понякога избирането на правилен подарък се превръща в истинска дилема. Представяме на вашето внимание няколко идеи, които определено ще улесняват вашия избор.
На първо място трябва да подчертаем, че детските играчки се разделят на няколко основни типа- забавни, електронни, креативни и образователни както и такива със смесени характеристики.
 
1. Забавни играчки
Към тях спадат всички онези играчки, които са предназначени предимно за развлечение като някои от тях имат и частични, креативни елементи. Пример за подобен тип артикули са различните видове кукли (барбита, парцалени, пеещи, водоустойчиви и др.), куклените къщи с допълнителни аксесоари към тях, плюшените играчки, интеративните играчки с батерии с определени гласови и светлинни ефекти и всички онези играчки, които са по един или друг начин актуални в момента и са вдъхновени от определени поредици книги, анимационни филми и игри. Голяма част от тях са произведени в чужбина, а сред най-разпознаваемите техни брандове са Disney, Marvel, Star Wars, Angry Birds, My little pony, LOL. Обикновено всички от тях изглеждат атрактивно, ярко и запомнящо се, с което веднага грабват вниманието на децата, като чрез тях могат да се докоснат по-пълноценно до любимите си герои.

2. Електронни играчки
Макар, че прекомерното им използване няма благоприятен ефект върху детското развитие, тези играчки продължават да са сред най-продаваните и много родители избират именно тях за да бъдат децата им в крак с тенденциите и защото значително улесняват процеса на възприемане на дадена информация. При тях обаче не може да се наблюдава изграждането на по-стабилна емоционална връзка с родителя и удовлетворението от колективната игра, защото са предназначени единствено са самостоятелно използване и така малко или много родителя и неговата грижа биват изместени. Наред с различните детски телефони, лаптопи и таблети, към електронните устройства спадат и плейстейшъните.

3. Креативни играчки

Към тях спадат всички онези играчки, които стимулират творческото въображение и творческия процес като развиват у детето неговите художествени заложби и сръчност. Разнообразието от тези артикули е голямо- комплекти за рисуване с водни бои, глинени фигури за оцветяване, различните видове пластелин и моделин, мозайки. Особено харесвани и популярни са и комплектите нестандартни и цветни моливи, такава наречените магически флумастери, дъските за писане и рисуване с интересни ефекти и комплектите са ленене, изрязване и сглобяване на хартиени елементи. Креативните играчки са идеално допълнение към развлекателните, защото помагат на всяко дете да развие своята индивидуалност.

4. Образователни играчки
Образователните играчки са едни от най-полезните и препоръчителни подаръци за Коледа, защото те комбинират в себе си основните принципи на детското развитие а именно-развиването на паметта, стимулирането на въображението, придобиването на логическо и аналитично мислене и възможността за създаване на стабилна връзка с родителя. Основните видове играчки с образователен елемент са направени от естествени материали, най-често дърво. Предимствата на този материал е, че създава реалното усещане за уют и комфорт, придава на формите и цветовете по-реалистичен, „жив” вид, което ги прави много приятни на допир и много по-издръжливи. Освен това, се грижат за опазването на околната и никога не излизат от мода, защото са винаги автентични. Пример за такива играчки са продуктите на TopKids, които предлагат богат асортимент от дървени образователни пъзели с различни цели- учене на букви, учене на цифри, игри стимулиращи паметта.
Главната цел на родителите при избора на подарък е да намерят златната среда между полезното и приятното, забавното и ангажиращото, веселото и сериозното и винаги да си задават въпроса няколко основни въпроса- каква е реалната стойност на избраната играчка, по какъв начин тя ще помогне на детето да се развива и какво е посланието, което му изпраща?