Да си родител определено не е лесно и носи със себе си куп предизвикателства, с които се сблъскваме ежедневно. Един от най-важните процеси за правилното и пълноценно развитие на детето е създаването на близка, пълна и емоционална връзка с родителя, която ще му помогне да расте здраво, щастливо, уверено и успешно.

В забързаното ежедневие изпълнено с много стрес и задължения обаче, тази така ценна връзка не винаги е изцяло на лице, което от своя страна крие редица рискове.

Един от най-ефективните и доказани методи на заздравяването на връзката родител-дете безспорно е играта и всички онези колективни действия, които протичат чрез нея.

Играейки със своето дете, родителя прекарва нужното време само с него отделяйки му цялото си внимание и енергия и това отключва развитието на емоционалната близост и взаимно доверие.

И все пак остава въпроса-какъв е цялостния процес чрез който методите на игра създават това истинско сплотяване и какви са стъпките за реализирането му?

Тук идват на помощ образователните игри, имащи за цел да стимулират въображението, паметта и логическото мислене на детето. И така се създава една мрежа от детайли, които са преплетени един в друг и водят към успешен, краен резултат.

Пример за такава мрежа е потребността и необходимостта на вашият малчуган да научи буквите. На първо място, трябва да му бъде предоставена подходяща за целта игра-дървените пъзели на TopKids са чудесно решение и имат редица предимства.

За да направи първите стъпки в своето обучение, детето има нужда от вашата помощ и подкрепа. В мига, в който заедно започнете да разбърквате пъзела, да търсите определените картинки и буквите отговарящи на тях, играта е събудила интереса му и то с радост ще очаква и вашата инициатива. А какво по-хубаво от това именно вие да сте тези, които ще го придружават с усмивка към необятния свят на буквите и ще му покажете кои от тях са онези отговарящи на името му? Ако отделяте по няколко часа дори два пъти седмично да играете с дървения пъзел, не след дълго сами ще забележите, че вашето дете започва успешно да разпознава своята първа буква от името си сред външните надписи, книгите у дома и др.

Същото ще се случи и изучавайки числата от 1 до 10 посредством дървените пъзели „Уча цифрите”.

 Едно от другите предимства на дървените пъзели ( и на всички играчки от дърво) е, че играейки с тях, детето ще изпитва усещане за сигурност и комфорт, тъй като дървения материал е много по-здрав, надежден, издръжлив и приятен на допир от стоманата или пластмасата. А когато предметите предназначени за игра носят позитивно въздействие и притежават и нужната практичност, то това е първата крачка към тяхното по-често използване.

Изключително важно е игровия процес да е интензивен и в него да се влага нужното търпение и постоянство. Също така, не бива да забравяме, че когато са малки децата имат по-нисък праг на натоварване във всеки един аспект и е трябва да редуваме образователните игри с такива, които са изцяло създадени за забавление.

Създавайки у детето навикът да учи и да се забавлява посредством полезни за него игри, в които участват и родителите, то винаги ще усеща нужната му емоционална подкрепа, обич и разбиране, защото ще вижда и усеща,че ние сме съпричастни към неговия свят и го насърчаваме да се развива постоянно като хем го оставяме да бъде самостоятелно и да усвоява нови знание и умения, хем вървим по пътя на растежа и опознаването на света редом с него.

Разбира се, всички тези процеси далеч не са измислени скоро и някои от техните елементи са пряко свързани с обучителните методи на Легендарния педагог Мария Монтесори. Основните принципи, които тя разглежда и които се прилагат и в процесът на игра с цел изграждане истинска връзка между децата и родители са:

Със своето държание възрастните изграждат основата на личността на своето дете

Личния пример е от особено значение още от първите дни на вашия малчуган. Развиването на личността му с всички нейни качества се формира на базата на онова, което усеща, чува или вижда. Ето защо е много важно да расте в благоприятна среда в която цари, разбиране, любов и уважение и един от начините са създаване на тези добродетели е именно колективната игра, в която освен всичко друго, детето се научава да изслушва и възприема насърчения, похвали и насоки. А това, от своя страна въздейства и на самооценката на способностите му на по-късен етап.

То изучава света с ръцете си

Давайте му възможност да изучава всевъзможни предмети от различни естество, така ще може да определи кои са приятни на допир, кои са ползотворни за него на този етап и кои му носят определени позитивни емоции. Така ще може да направи свой собствен разбор и по отношение на това с какви играчки предпочита да играе, но тук е от значение и вашата роля да събудите в него интереса към онези от тях, които са интригуващи, полезни и образователни и пример за такива са именно дървените.

Лично пространство и лично време

Въпреки,че колективните игри са за предпочитане в много отношения, оставайте детето понякога да играе и самостоятелно, за да има нужното лично време и пространство и когато дойде моментът да играе с вас, да оцени присъствието ви максимално без то да се превръща в даденост. Оставяйте го то да определя темпото, с което да извършва дадено действие играейки за да не възприема всичко като задължение.

Смяна на фокуса-детето е главното

Редно е родителите да се откажат от големите си очаквания за това какво точно трябва да бъде детето им и да приемат неговата лична индивидуалност, темпо на развитие, темперамент и подход по време на игра. Не бива да искате да е ваше копие. Стимулирайте неговите качества и творческо и интелектуално развитие и бъдете главен участник във всички онези игри, в които има място за вас, и то ще ви отвърне със искрена и безусловна обич траеща цял живот.

За бъде създадена цялостна и трайна емоционална връзка между родителите и децата е нужно достатъчно време, търпение, креативност и способност да погледнем изцяло през очите на малчугана, но един от основните ключови елементи е да превърнем този процес не просто в приоритет, а в мисия за да отгледаме една завършена, осъзната и уверена личност готова да върви по своя път.