Може би всеки родител се е притеснявал как ще се справя детето му с ученето. Дали ще успее да се впише успешно в учебната среда? Дали ще смогне на темпото на другите деца? И в тези въпроси има смисъл.


Имайки предвид, че пътеката за дистанционното образование е вече проправена и то ще бъде част от живота на малки и големи ученици занапред, е нормално родителите да поемат по-голяма отговорност за образованието на децата си.


И е естествено родителите да бъдат изправени пред известни трудности – липса на концентрация у децата, отказ от учене, нестихващо желание за игри. Проучвания показват, че най-трудното за едно дете в предучилищна и начална училищна възраст (първи клас) е научаването на буквите.


Възможно е ден след ден да работите с него върху един материал, а то все още да не успява да се справи с него и да не смогва да го запомни. Трябва ли да се тревожите, че детето ви има проблем?


Графичните знаци на звуковете (буквите) започват да се изучават в предучилищната и подробното запознанство с тях продължава, когато детето прекрачи за първи път прага на своето училище. От децата се изисква да запомнят графичния знак и постепенно да започнат да го свързват в сричка.


За малчуганите буквите и сричките не носят смисъл, затова те по-трудно се справят с тяхното разбиране и запомняне. Например, че буква М и буква А, съчетани заедно правят сричката МА.


Отговорност на родителите и на учителите е да създадат у детето негов собствен стил на учене и запомняне. И докато децата, дори и възрастните, не обичат сухата теория, най-страхотната новина е, че ученето може да се случи и чрез игра. Ние ще ви кажем как.


Забравете за стандартните образователни пластмасови игри, а вместо тях изберете дървени пъзели. Те ще помогнат на децата да научат по-бързо буквите, докато се докосват до майсторски изработен артикул. Няма как да изброим всички предимства, които имат дървените пъзели и изобщо играчките, направени от дърво. Но със сигурност никога няма да излязат от мода, екологично чисти са и ще провокират въображението на децата.


Играта „Живите букви“ – буквите оживяват, когато се назоват
За играта са нужни поне двама човека. Трябва ви  дървен образователен пъзел „Уча буквите“, както и тетрадка и химикал.


Обърнете дървените плочки, на които са щамповани буквите, с лицето надолу. Всеки играч тегли по една плочка, назовава буквата и я записва в тетрадката. Ако сгреши името й, връща плочката на мястото й. Печели този, който назове и запише правилно най-много думи.


Може и да промените правилата, ако желаете. Изтеглилият дадена плочка трябва да назове звука на буквата, изобразена на дървената плочка, да я запише и да свърже буквата с името на животното от другата част на пъзела или да състави дума, която да започва с този звук.


А можете да стимулирате фината моторика на детето, като му помогнете да построи кула от дървените пъзели.
„Игра с дървен пъзел“


Взависимост от целта на играта, трябва да имате единствено дървен пъзел с букви, с цифри или с картинки (на животни, на герои от приказки, на предмети). Идеята на играта е детето да вземе дървената плочка с буква, цифра или картинка, които вие сте назовали.


Играта позволява по-лесното и по-бързото запомняне на букви, срички, цифри, думи, развива фината моторика и силата на ръката, подобрява зрително-пространствената ориентация, координацията ръка-око, подпомага ученето на предлозите над, пред, до, зад, обогатява лексиката.


Запомнете, че въпреки всичко е най-добре да се вслушвате в децата си. Да наблюдавате тяхната игра и да им дадете възможност да развихрят потенциала си, докато ги подкрепяте и напътствате.